OBS: Du er nu offline

Derfor er KRIFA ikke en rigtig fagforening

Modsat, hvad mange måske tror, så er Kristelig Fagforening (KRIFA) næsten lige så gammel som fagbevægelsen.

Kristelig Fagforening blev stiftet i 1899 som ”Kristelig Dansk Fællesforbund” af den indremissionske præst Adolph Lauritz Hansen. 

Organisationen blev stiftet som et modsvar til arbejdernes kamp for retten til at organisere sig og forbedre lønvilkårene, som foregik under storlockouten.

Både arbejdsgivere og lønmodtagere

Organisationen rummede både arbejdsgivere og lønmodtagere. Tanken var, at man gennem den kristne tro skulle nå til enighed med hinanden. Den indremissionske bibelforståelse var grundlaget for foreningens beslutninger.

Medlemmer, der have fællesskab i kristendommen og havde fællesskabet i kirken, skulle ikke bekrige hinanden, men i stedet for leve efter de kristelige forskrifter.

Afskrev strejkeretten

Derfor afskrev ”Kristelig Dansk Fællesforbund” også sine medlemmer retten til at strejke. Dette gælder også i dag, og Kristelig Fagforenings medlemmer må fortsat ikke strejke. Dermed er et vigtigt våben hos lønmodtagerne væk. 

Det betyder også, at medlemmer af KRIFA har ageret strejkebrydere og påtaget sig strejkeramt arbejde. 

Ikke mange overenskomster 

Langt hovedparten af overenskomsterne på arbejdsmarkedet er tegnet af fagbevægelsen.

Det er også en af årsagerne til, at fagforeningerne er dyrere end KRIFA, for der går meget tid med at vedligeholde og forny overenskomsterne.

Fagforeningen kender dit fag

I fagbevægelsen er du medlem af den fagforening, der organiserer dit fag. Det giver god mening. Hele dit medlemskab er bygget op omkring dit fag. 

KRIFA er en fagforretning. Her har kunderne en slags forsikring. Og KRIFA kender ikke noget til dit fag. 

Find dit fag og se din overenskomst her.