OBS: Du er nu offline

Derfor er det vigtigt at være i en fagforening

Det er en god idé at være medlem af den fagforening, der organiserer dit fag. Der er en årsag til, at det hedder fagforening.

Det betyder netop en forening, der aftaler gode løn- og arbejdsforhold inden for faget. 

Jo flere medlemmer, fagforeningen har, jo bedre overenskomster kan fagforeningen forhandle hjem. Dit kontingent er med til at betale for det arbejde, en overenskomst kræver. 

3F har dygtige forhandlere, som kender fagene og arbejdsmarkedssystemet rigtig godt. 

Du får alle de goder, som fagforeningen forhandler, uanset om du er medlem af fagforeningen eller ej. Det får du, fordi din arbejdsplads er dækket af overenskomsten. Men hvis ingen betaler, er der heller ingen til at forhandle overenskomst.

Vil du nyde, må du yde

Du kan selv bestemme, om du vil være medlem af den fagforening, der dækker dit fag. Men tænk over, om du ikke synes, det er rimeligt at betale for de goder, du får. 

Lidt firkantet kan man spørge: Vil du gerne have høj løn og gode arbejdsvilkår? Svarer du ja, så er næste spørgsmål: Vil du betale for det?

Eksempel 
Her er et eksempel, som måske kan forklare:

Du er med i en kunstforening. I betaler en rundviser for at blive vist rundt på en kunstudstilling. Men alle de andre på udstillingen har lov til at gå med rundt og høre foredraget. Det må de godt. Sådan er reglerne på museet, men synes du egentlig ikke, at de burde betale ligesom dig?

Derfor er sammenhold og solidaritet vigtigt. Også selvom nogen mener, at ordet er lidt gammeldags.

Personlig hjælp i dagligdagen

Ud over de kollektive goder, som overenskomsten giver dig, så er fagforeningen også din personlige hjælp i dagligdagen. 

Hvis du har problemer på din arbejdsplads, kan din tillidsrepræsentant hjælpe. Og har du ingen tillidsrepræsentant, går du til din afdeling. 

Måske får du ikke de tillæg, du har krav på. Måske er du blevet uretmæssig fyret. Måske er du udsat for chikane fra din arbejdsgiver. 

Er du medlem af fagforeningen, er der altid hjælp at hente. Hvert år henter 3F over 1,3 milliard kroner hjem til medlemmerne i erstatninger. Det er langt mere, end medlemmerne betaler i kontingent. 

Står du ikke i fagforening, har du ingen til at hjælpe dig.